Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският бизнес препоръча реформи и подобряване на законодателството

Снимка: БГНЕС

От Германско-българската индустриална и търговска камара заявиха, че са необходими реформи в някой сектори и подобряване на законодателството.
На среща на представители на германския бизнес у нас с премиера Пламен Орешарски бяха обсъдени и темите за проверките в търговските вериги и сектор "Енергетика".

Германия е ключов търговски партньор за България, каза Пламен Орешарски като подчерта, че положителният търговски баланс за нас за миналата година от над 500 милиона евро се дължи не на чудо в икономиката, а на немските фирми, които работят у нас.
Да имате положителен баланс с Германия наистина е постижение на нейния  огромен положителен търговски баланс спрямо всички други партньори. Много бих се радвал и в следващите години Германия да държи първенството по отношение на инвестициите, разбира се, добре дошли са всички инвестиции, но германските са такива, които дават и иновативност, и добри мениджърски практики.

Премиерът само маркира, че теми на разговора са били енергетиката и търговските вериги, а по-късно заместник-икономическият министър Иван Айолов уточни, че немският бизнес е  питал за проверките на държавата в секторите.
За търговските вериги обсъждахме, че в крайна сметка  целта на всички тези проверки не е нещо да бъде унищожено, а  да се намери баланс между производител, доставчик и краен продавач. Те са притеснени по принцип от тези проверки, както сега примерно са притеснени  тези, които са в енергетиката и в момента регулаторът извършва одити. Всеки се притеснява, когато му дойде проверка.

По думите на президента на германско-българската индустриално-търговска камара Рюдигер Щьормер, германският бизнес инвестира в България, защото се надява, че страната ни върви в правилната посока. Той обаче посочи три условия, за да продължи бизнесът да се чувства добре у нас.
За мен лично има три изключително важни принципа. Първо - прозрачността на работата, второ - справедливото и честно отношение помежду ни и трето - последователността в действията. Тези три неща трябва да са налице в работата на държавната администрация, за да можем ние да работим добре и България да върви напред.

Миналогодишната анкета на Камарата сред членовете е показала, че 78 процента от запитаните отговарят с "да" на въпроса дали биха инвестирали отново у нас. Само 22 процента дават отговор "не". Скоро ще се публикуват резултатите от тазгодишното допитване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна