Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на пациентите с редки болести

редки болести
Снимка: БГНЕС

Днес се отбелязва Международният ден на пациентите с редки болести. В Силистра доброволци от младежки организации и близки на пациенти с такива заболявания организират информационна кампания за редките болести.

Мотото на тазгодишната кампания е заедно за по-добра грижа. Организатори са Националният алианс на хората с редки болести. Точно в 13 часа на площада в Силистра близки и приятели на такива пациенти заедно ще вдигнат високо ръце в знак на подкрепа и съпричастност, съобщи Елена Иванова, председател на Националната асоциация "Аниридия“ и майка на дете с рядко заболяване:

Ще има и пуснати балони в небето,които ще са също с логото на редките заболявания. По принцип, когато става въпрос за болести, никой  не иска и да чува. Пациенти, които са се сблъскали с такава болест за тях е добре да достига по най-безпрепятствения начин тази информация. Целта й е да ги улесни по пътя й към даване на точна диагноза и намирането на точното лечебно заведение.

Организаторите са подготвили и информационен щанд с брошури за различните видове редки болести. Те са близо 7000, а засегнатите хора по света са повече от 600 млн. души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени