Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха делото "Октопод"

Снимка: БГНЕС
Четири години след показната акция "Октопод" Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Николай Велков и братята Йордан и Пламен Стоянови. Това стана, след като петимата поискаха от Специализираната прокуратура или да внесе обвинителен акт срещу тях, или да свали обвиненията им.

Акцията беше една от първите в мандата на Цветан Цветанов. Според първоначалните изявления на представители на вътрешното министерство петимата и още няколко души са били част от мегаорганизирана престъпна група за рекет, проституция и данъчни престъпления. Обвинителен акт в такъв смисъл така и не беше внесен в съда, а от мегаразследването бяха отделени материали за така наречения "Малък октопод", който се гледа в Софийския градски съд.

По силата на промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която отменя т.нар. "фигура на вечен обвиняем", петимата поискаха от прокуратурата да реши да внесе ли обвинителен акт, или да прекрати делото. В този смисъл се е произнесъл и Специализираният наказателен съд, който гледа дела срещу организирани престъпни групи, като е прекратил делото. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна