Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович няма намерение да се отказва от президентските си правомощия

| обновено на 28.02.14 в 17:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Янукович, който беше в неизвестност близо седмица, заяви днес, че продължава да е действащ президент на Украйна и обяви сегашната власт в Киев за незаконна и профашистка. На специална пресконференция в руския град Ростов на Дон той се извини на украинския народ, че не е успял да запази стабилността в страната.

По време на продължилата час и половина среща с медиите Виктор Янукович обяви, че няма намерение да се отказва от своите президентски пълномощия.

Възнамерявам да продължа борбата за бъдещето на Украйна срещу тези, които с помощта на терор и страх се опитват да я яхнат. Никой не е ме е свалял от власт. Бях принуден да напусна страната заради непосредствената заплаха за моя и на моите близки живот”, посочи Янукович. Според него изходът от сегашното положение е в прилагането на споразумението с опозицията, което предвиждаше разоръжаване на екстремистите, освобождаване на превзетите държавни сгради, конституционна реформа и президентски избори през декември. Янукович упрекна Запада за провала на споразумението и за политиката му в подкрепа на Майдана като заяви, че сегашните събития са плод на страшен сценарий,  писан извън Украйна. 

Коментирайки последните събития в Крим Виктор Янукович посочи, че те са естествена реакция на преврата в Киев и стремеж на местното население да не допусне ново кръвопролитие.  Относно статута на полуострова той добави, че Крим трябва да остане в състава на Украйна, запазвайки своята широка автономия. Янукович каза още, че не се е срещал с Владимир Путин откакто е в Русия, но е разговарял с него по телефона, като не е поставял въпроса за военна помощ:Военните действия в тази ситуация са абсолютно недопустими и аз не възнамерявам да искам военна подкрепа от Русия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна