Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу имамите в Пазарджик продължава

Снимка: БГНЕС
За тази сутрин е насрочено поредното заседание в Пазарджишкия окръжен съд срещу 13-те подсъдими за членство в нелегалната ислямистка организация "Ал Уакф Ал Ислями" и проповядване на антидемократична идеология. Делото е във финалната си фаза.

На днешното заседание ще бъдат изслушани пледоариите на останалите шест адвокати на подсъдимите мюсюлмански духовници. На предишното заседание бяха изслушани двама от защитниците, като пледирането на адвокат Ина Лулчева продължи 5 часа. Според нея и колегата й Динко Кънчев прокуратурата не е успяла да докаже нито съществуването на нелегална организация, нито участието на подсъдимите в такава. Адвокатите поискаха съдът да изключи от доказателствата по делото събраните компютърни и електронни данни с мотив, че автентичността им е компрометирана.

Прокуратурата пледира една ефективна и две условни присъди за тримата имами, сочени за ядрото  на българската клетка на "Ал Уакф Ал Ислями". За останалите 10 подсъдими обвинението поиска административни глоби между 10 и 5 хиляди лева. Днешното заседание ще започне в 9 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна