Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10 милиона лева са задълженията на "Напоителни системи"

Снимка: БГНЕС

Близо 10 милиона лева са задълженията на държавното дружество "Напоителни системи". Работниците вече четвърти месец са без заплати и ако в близките дни Законът за водите не бъде приет, опасността от преливане на язовири и наводняване на обработваеми земи е реална. Това каза министърът на земеделието Димитър Греков пред ресорната парламентарна комисия.

Министър Греков дойде в Комисията по земеделие да помоли депутатите да приемат по спешност Закона за водите. Въпросът не е политически. Той засяга сигурността на страната, каза Греков. Ако и когато законът бъде приет, той ще даде възможност държавата да отпусне 14 милиона лева на "Напоителни системи" за отводняване. Тези пари са спешно необходими, тъй като при обилните валежи се увеличава опасността от преливане на река Дунав, а край нея има площи, където дори електричеството е спряно заради дългове и отводнителните помпи не работят.

Два милиона лева са дълговете на държавното дружество към "Енергоснабдяване", два милиона дължи на снабдители с гориво, над един милион ежемесечно са нужни за заплати.

Днес Министерският съвет отхвърли идеята за увеличаване капитала на дружеството, защото това може да се тълкува като държавна помощ, така че единственият шанс за свежи пари е Законът за водите.

От един месец "Напоителни системи" сами охраняват прилежащите си язовири, което означава, че без заплати, на доброволни начала, работниците на дружеството се грижат за безопасността на язовири, които могат да причинят огромни щети, призна министърът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна