Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл засега не коментира решението на властите в Крим за присъединяване към Русия

| обновено на 06.03.14 в 17:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Украйна и решението на парламента в Крим да поиска присъединяване към Русия бяха обсъдени от Съвета за сигурност на Руската федерация. Оперативното съвещание беше свикано от президента Владимир Путин.

Президентският говорител Дмитрий Песков, който съобщи пред журналисти за провелото се съвещание, отказа да даде повече подробности и да коментира позицията на Кремъл след решението на парламента в Симферопол. Позицията на Русия по искането на Крим ще бъде определена окончателно след резултатите от референдума на полуострова, заяви ръководителят на комитета по въпросите на ОНД в Държавната Дума Леонид Слуцки.

Ние знаем историята на Крим и разбираме защо населението там иска да разгледаме този вариант за развитие на събитията. Всички фракции в Държавната Дума към днешна дата се обявяват за запазване на териториалната цялост на Украйна. Но заедно с това разбираме правото на жителите на Крим да поставят въпроса за своето бъдеще на референдум, посочи руският депутат.

Политиците в руския парламент вече приветстват новината от Симферопол.

Решението за влизане на Крим в състава Русия е историческо, заяви заместник-председателят на Държавната Дума от партията "Единна Русия" Сергей Неверов.

Ние сме един народ, разделен по волята на безотговорни партийни функционери, посочи депутатът. 

Междувременно лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви, че предложеният от него законопроект за опростена процедура при приемането в състава на Русия на части от чуждестранна държава може да бъде приет още идната седмица.

Парламентарна делегация от Крим ще пристегне утре в Москва и ще има консултации в горната камара на парламента - Съвета на федерациите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна