Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозните бюджети на болниците може да бъдат намалени с 20 процента

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева съобщи, че след среща с управителя на Здравната каса е станало ясно, че прогнозните бюджети на болниците ще трябва да се намалеят с 20 процента.

Министър Таня Андреева е изразила притеснение от това, че може да се намалят бюджетите на болниците с 20 на сто и в началото на следващата седмица темата ще се обсъди на Надзорен съвет на Здравната каса. Според Андреева Здравната каса трябва да отделя по-малко средства от бюджета си за лекарства и медицински изделия и повече за медицинска дейност.

По време на изслушването в парламентарната здравна комисия министър Андреева съобщи, че е размразен и проектът за построяване на лъчетерапевтичен комплекс към Онкологичната болница в София и до три месеца съоръжението трябва да бъде изградено. За целта по оперативна програма към Министерство на регионалното развитие ще се отделят 240 000 лева за препроектирането на този комплекс.

На изслушването на здравния министър в комисията стана ясно също, че Комисията по здравеопазване ще покани за изслушване медицинските специалисти към Обществения съвет на център "Фонд за лечение на деца" за последната проверка по работата на Фонда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна