Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нешка Робева предлага учениците да могат да избират между спорт и танци

Снимка: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър

Нешка Робева настоява за промени в Закона за физическото възпитание и спорта, така че в училищата децата да могат да избират между спорт и танци. Известната хореографка обяви и новия си творчески проект "Преоткрий традициите".

Българският народен танц може да бъде много по-полезен за децата, заяви Нешка Робева, тъй като в часовете по спорт трудно може да се развие такава двигателна култура. Затова и ще инициира промени в закона за спорта.

Когато се хванат за хорото, те и ще изразходват енергия, и ще добият физика, която е здраве, а от друга страна ще се запознаят наистина с традициите. Искаме по-късно да предложим и в часовете по история да бъде застъпен елементът на етнографията, защото децата ще запомнят, че имат дълбока история и че наистина нашият народ е народ, който може да се гордее със своите постижения, обясни Робева.

В рамките на един месец - от 10-и март до 10-и април, с различни инициативи Нешка Робева и екипът й ще обличат народни носии, за да покажат най-красивото, което българите имат, и това са традициите.

В този месец ние искаме да се обърнем към всички млади или по-възрастни, които са в интернет пространството, които имат "Фейсбук", всеки един от тях да облече, да се заснеме и да се покаже на своите приятели с носията, която е съхранена от неговите родители и прародители. Ще видите колко различни стават снимките от "Фейсбук", колко са интересни. Бихме се радвали, ако се получи една надпревара, допълни тя.

Робева планира и създаването на национална школа за откриване на таланти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна