Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобева: Предлаганите промени в ЗОП не противоречат на новите европейски директиви

Снимка: БГНЕС

Предлаганите промени в Закона за обществените поръчки, които предстои да бъдат гласувани на второ четене, не противоречат на новите европейски директиви в тази област, а съдържат най-важните елементи в тях. Това каза в Разград вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева:

Ние вече в закона, който е в Народно събрание, сме внесли най-съществените елементи на тези директиви, които работят в три области - насърчаване на малките фирми чрез насърчаване на подизпълнителите, повече прозрачност и по-бързи процедури. Ние сме изцяло в крак с новите директиви, но конкретните текстове нови, хармонизационни, ще работим по-нататък. Най-важното сега е Народното събрание да подкрепи този законопроект, който ще внесе значителен прогрес в начина, по който правим обществени поръчки, да не продължава практиката сега: "поръчки се правят за един кандидат".

Даниела Бобева обяви, че една от основните задачи е у нас да бъде направена електронизация на обществените поръчки, която вероятно ще започне първо от лекарствата:

Имаме договор, който сме сключили с Европейската банка. Те ще направят една пътна карта и ще започнем електронизиране, може би, първоначално с лекарствата. От едно електронизиране и безпристрастно купуване на лекарства и консумативи в болниците се надяваме да намалим между 10 и 20 процента разходите за лекарства и консумативи в болниците. Стартираме посекторно, така че да можем, в края на краищата, да осигурим едно намаление на разходите, което да бъде използвано за по-добро обслужване на гражданите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна