Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пирея започнаха протести срещу приватизацията на пристанището

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Пирея започнаха протести срещу приватизацията на пристанището. Междувременно синдикатите обявиха за утре 24-часова стачка на държавните служители, като отново ще блокират транспорта. Опозицията в Атина не подкрепя навлизането на чужди инвеститори на големите гръцки портове.

Докери, моряци и активисти на синдикатите провеждат масова демонстрация на пристанището в Пирея. Най-голямото гръцко пристанище е включено в листата за приватизация на портове и летища.

Сред желаещите да закупят държавните акции от пристанищата Пирея и Солун са водещи световни мореплавателни компании, готови да инвестират и да получат дългогодишен достъп до основните търговски пристанища на Гърция.

Реакцията на синдикати, пристанищни работници и опозиция е много силна. Днес демонстрации заливат Пирея, утре блокират и Солун.

Правителството в Атина ускори процедурата за търг на двете пристанища от спешна нужда за инвестиции и под натиска на кредиторите.

Лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас, който според проучванията се очаква да оглави следващото правителство, заяви в парламента, че ще анулира договорите, подписани от премиера Самарас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна