Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър: Избягвайте пътувания в Крим

По време на посещение в Ямбол министърът на външните работи Кристиан Вигенин посочи, че не е желателно български граждани да пътуват в Крим в този момент.

Според външния министър референдумът в Крим е с предвидим резултат и само ще успее да фиксира определени настроения. Но не това е начинът за излизане от политическата криза.

Ние бихме искали да видим единна Украйна, независима, неразпокъсана, така че натам са насочени усилията ни. Заедно с партньорите ще се опитаме да го постигнем. Обстановката в Украйна да върви към успокояване, нормализиране, за да може да се нормализира и политическият процес, първо чрез президентските избори в края на май, а в близка перспектива да се върви и към парламентарни избори, обясни министърът.

Вигенин посочи, че не препоръчва български граждани под каквато и да било форма да ходят в Крим, дори и като наблюдатели.

По принцип не е желателно, макар и на това равнище България да се ангажира с някакви действия там на място. В края на краищата това е групова или персонална инициатива, която по никакъв начин не ангажира българското правителство, добави министър Вигенин.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна