Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина преговаря за поредния транш с финансова помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция отново преговаря с кредиторите, като се очаква споразумение до края на седмицата, за да бъде отпуснат поредният транш от финансовата помощ. Германският финансов министър заплаши Гърция, че без споразумение помощта се прекратява. Синдикатите отговорят с двудневна стачка следващата седмица.

Европейският съюз постави условие пред Атина за бързо споразумение по финансовите мерки, което ще осигури поредния транш от помощ.

Днес отново стартират преговорите между кредиторите и правителството. Споразумението трябва да се подпише до края на седмицата, за да се отблокират средствата от транша.

Депутатите в Атина приеха спешно закон само с гласовете на управляващата коалиция за закриване на 23 държавни фирми, които са нерентабилни. Цялата опозиция гласува против. Синдикатите отговориха с двудневната стачка следващата седмица.

По настояване на кредиторите министерството на финансите премахва всички допълнителни бонуси на държавните служители. Няма да се изплащат допълнителни средства за отдалеченост от местоживеене, извънреден труд. Нощният труд ще се компенсира с отпуск. Тези мерки са част от програмата за икономии в бюджетния сектор.

Днес премиерът Андонис Самарас анулира издадена вчера заповед на министъра на обществения ред, с която се спираше изплащането на допълнителни средства на полицаите. Правителството се изплаши от протести на органите на реда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна