Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще предложи програма за индустриализация до 2020-а година

Снимка: БГНЕС

До 20-и април правителството ще представи програма за индустриализация на страната с план до 2020-а година. Това стана ясно на дискусиите в Боровец, посветени на държавността, икономическото развитие, социалната политика и регионалното развитие. Сред първите мерки е преодоляване на диспропорцията в средствата за регионите. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че по европейски програми предстоят да се усвоят над 1 милиард и 860 милиона евро. Сред новите политики на Кабинета са рехабилитацията на пътищата втори и трети клас, изграждането на три язовира в страната и борба с водните режими в над 30 населени места. Станишев уточни:

Язовир "Пловдивци" в Рудозем, язовир "Луда Яна" в Панагюрище, включително с пречиствателна станция, язовир "Студена" - неговата рехабилитация, която ще започне през септември, това е изключително важно за Перник.

Един от изводите от семинара на БСП в Боровец бе, че България няма да бъде сред ястребите на ЕС при вземането на решение за евентуални санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. Страната ни няма интерес от санкции срещу Русия, от които големите губещи ще са няколко източно европейски държави, сред които и България. Премиерът Пламен Орешарски припомни позицията на страната ни:

Тя се форматира около три ключови момента в подкрепа на българското малцинство по всички дипломатически и политически канали, на второ място териториалната цялост на Украйна и на трето място призив към украинското правителство да води политика на деескалация на напрежението. По отношение на санкциите, ние, заедно с още няколко страни-членки на ЕС, сме най-малко заитересовани от санкции, от които реално големите губещи ще са няколко източноевропейски страни.

Левицата смята, че кризата в Украйна има само политическо решение. Трябва да се търси диалог между Украйна, Русия, ЕС и САЩ, посочи Сергей Станишев. Той допълни, че при формиране на българската позиция за евентуални санкции на Брюксел към Русия страната ни ще отчете националните си интереси:

Имаме между 250-300 хиляди етнически българи в Украйна. Нашата география е пряко свързана с този регион. И при нестабилност и дестабилизация ние ще сме първите, които ще пострадат. Спомнете си югоембаргото. Какви щети гигантски нанесе то на България. Отчитайте нашия стокообмен с Руската федерация. Не очаквайте България да бъде сред ястребите в ЕС.

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, изтъкна Станишев:

Не знам коя държава, извън Русия, е заявила готовност да признае този референдум.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна