Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите биопроизводители в България се борят за субсидии и през 2014-а

Първите биопроизводители в България, които са започнали дейността си преди пет години, ще бъдат лишени от субсидии през 2014-а година. Това е регламентирано в наредба на земеделското министерство, която излезе днес в Държавен вестник.

Асоциациите на биопроизводителите вече изпрати протестни писма до всички институции у нас и до българските евродепутати с молба за помощ.

Браншът, който държавата редовно определя като приоритетен и който обединява част от малките и семейни ферми в планинските райони, е отрязан да кандидатства за подпомагане. 

Първите, които започнахме, ще бъдем подложени на т.нар. "нулева година" и тези, които кандидатстват за първа година, също за тях ще бъде т.нар. "нулева година", обясни Албена Симеонова.

Заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов не отрече, че биопроизводителите са несправедливо ощетени и им обеща помощ в бъдеще. 

Може да се каже, че има такава, една несправедливост, но тази преходна година, която е 2014-а, е нормално да има едни такива сътресения. Идеите ни са в новия програмен период до 2020-а биопроизводството да е основен приоритет, преди да фалирате. Биопроизводител, фалирал, няма. 

Албена Симеонова обясни кои ще са най-ощетените.

Тези, които започнахме преди пет години с много трудности, с много мъки, с много фалирали напук на това, което каза господин Абазов, каза тя.

Надеждата дойде от експерт в земеделското министерство, който каза, че ако Брюксел разреши, наредбата отново може да бъде променена и да даде шанс за подпомагане на биопроизводителите и през тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени