Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Европейския съвет отмени посещението си в Москва

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отмени  посещението си в Москва, по време на което трябваше да обсъди с президента Владимир Путин кризата в Украйна, предаде Франс прес.

Редица европейски източници обяснили пред Агенцията, че е визитата е трябвало да остане поверителна, но руската страна я е  обявила. "Европейският съюз реши това посещение да не се състои при тези условия", казал един източник, като подчертал, че целта е била "потвърждаване на отхвърлянето на анексирането" на Крим и "дискусии за деескалирането и превенцията на нови дестабилизиращи инициативи". 

"Председателят Ван Ромпой няма да посети Москва. Той ще е в Брюксел и ще подготвя европейската среща на върха в четвъртък и петък", е единственото изявление от обкръжението на Ван Ромпой, допълва Франс прес.

Преди тази новина, в общо изявление на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу беше заявено категорично, че Европейският съюз не признава нито референдума в Крим, нито обявените резултати от него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени