Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативният съвет за национална сигурност ще обсъжда рисковете пред България от кризата в Украйна

Снимка: БТА
Заради кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Участниците в заседанието ще обсъждат рисковете пред България, свързани с развитието на кризата.
 
Премиерът Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба Димитър Димитров и директорът на служба Военна информация Веселин Иванов ще докладват на заседанието на КСНС. България няма общодържавна позиция по кризата в Украйна след референдума в Крим за присъединяване на полуострова към Русия. Заради различните си позиции партиите не се разбраха и парламентът се отказа да приема обща декларация. Очаква се спорът по темата да продължи на заседанието на "Дондуков" 2.

Позицията на президента Плевнелиев е за по-твърда политика към Русия заради анексирането на Крим: Европейският съюз да има нова, адекватна политика към Русия. И, разбира се, ЕС е длъжен да подкрепи гражданското общество в Украйна, да гарантираме териториалната цялост на Украйна.

България няма интерес от санкции срещу Русия, е позицията на премиера Пламен Орешарски: Ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати.

От ГЕРБ смятат, че половинчати санкции срещу Русия ще повлияят негативно върху страната ни. Левицата вече заяви, че България няма да е сред "ястребите" в ЕС при вземането на решение за санкции срещу Русия. Темата изисква общодържавна позиция, която да защити българския национален интерес, смята ДПС.

"Атака" е против санкции срещу Русия и иска България да признае резултатите от референдума в Крим.

В началото на март беше създаден национален щаб под ръководството на вътрешния министър, който да следи обстановката в Украйна и да набележи мерки, за да се намали вредното въздействие върху България. Нарушаването на енергийните доставки и евентуална бежанска вълна към страната ни бяха посочени като основни рискове за България от кризата в Украйна.

Консултативният съвет за национална сигурност ще заседава в обстановка на остро политическо противопоставяне заради партийното разпределение в новата ЦИК. Мнозинството остави ГЕРБ без представител в ръководството на Комисията заради указ на президента, който назначи шестима представители на ГЕРБ, петима на Коалиция за България и по един от ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция. Президентът отказва да преразгледа решението си, а от ДПС заявиха, че ще се оплачат пред ЕК и Европарламента. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна