Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС: България не признава резултатите от референдума в Крим

| обновено на 24.03.14 в 14:38
Снимка: БГНЕС

България действа като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това ЕС да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна. България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16-и март референдум в Крим е в нарушение на международното право и Република България не признава резултатите от него. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който представи становището, прието на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с широк консенсус. Само партия "Атака" не се е съгласила с документа, изтъкна държавният глава.

В документа, приет от КСНС, се казва още: Проведеният референдум е в нарушение на международното право и Конституцията на Украйна и България не признава резултатите от него. Членовете на КСНС призовават всички страни, които имат участие в настоящата криза, да преустановят всякакви провокации и да се въздържат от нарушение на международното право. Изпращане на мисия на ОССЕ в Украйна е важна стъпка за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта и защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна от страна на международната общност. България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, както и подписването на икономическата част след провеждането на свободни и демократични избори за президент.

КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани в това число и на лицата, принадлежащи към различните етно-религиозни общности, сред които е близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание икономическата и енергийна сигурност на страната. КСНС счита, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, изработването на газовите находища в черноморския шелф във възможно най-кратки срокове са безапелативен, национален приоритет.

С оглед на развитието в обстановката в Украйна КСНС отправя следните препоръки:

1. Съветът за сигурност към МС и Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна да следят и анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и своевременно да предприемат необходимите мерки за противодействие.

2. Изпълнителната власт да предприеме действия за недопускане на нарушаването на енергийните доставки, ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки и осигури необходимия резерв, което да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза.

3. Българските институции да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна и да им оказват необходимото съдействие.

4.  Като подкрепя досегашните усилия на правителството, КСНС препоръчва на МС при последващите дискусии в рамките на ЕС да аргументира българската позиция, отчитайки всички рискове за България, включително и икономическите, свързани с развитието на кризата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна