Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъбречноболни и техни близки протестират пред здравното министерство

Снимка: БГНЕС

50 пациента с бъбречни и чернодробни трансплантации и техни близки протестират пред здравното министерство, защото трябва да доплащат животоспасяващите медикаменти. Пациентите искат и оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева

С плакати "Министър Таня Андреева да спре да лъже" пациенти и родители на трансплантирани деца освиркват входа на Министерството на здравеопазването. Хората с трансплантирани органи искат оставката на министъра на здравеопазването, защото, по думите им, вече близо два месеца им се налага да доплащат между 20 и 200 лева за лекарствата си, които ги поддържат след операциите. 

От Асоциацията на пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания искат тези лекарства да се отделят в групи в позитивния списък, така че Здравната каса да ги изплаща изцяло, а не както досега да плаща само най-евтиното в списъка.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че от 1-ви април двете лекарства ще се поемат изцяло от Здравната каса, а третото засега ще се заплаща между 10 и 20 лева от пациентите. Представители на пациентите бяха допуснати до среща с д-р Пенков и директора на "Лекарствена политика" в министерството. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна