Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на три шотландски островни групи настояват за по-голяма автономия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато страстите около независимостта на Шотландия се разгарят, жителите на три шотландски островни групи призоваха за по-голяма автономия и дори за независимост.

Жителите на Шетландските острови, островите Оркни и Външните Хебриди, известни още като Западни острови, внесоха петиция в шотландския парламент за гласуване на по-голяма автономия на 25-и септември - седмица след референдума за независимост на Шотландия.

В петицията се призовава за провеждане на три отделни референдума за хората от трите островни групи, като те ще трябва да отговорят дали искат да бъдат независими, да останат в Шотландия1 или, в случай на положителен вот в Шотландия, да останат в рамките на Великобритания.

Местните власти на трите островни групи обявиха, че в крайна сметка, независимо от резултата от шотландския референдум, те ще се стремят към независимост в предприетата кампания под надслов "Нашите острови, нашето бъдеще".

67 процента от залежите от нефт и газ в Северно море са в района на Шетландските острови и островите Оркни и местните жители са недоволни от властите в Единбург и Лондон, които, по техните думи, не им обръщат достатъчно внимание въпреки техния голям принос за икономиката.

Петицията е отворена за подписи до 28-и април, когато специална парламентарна комисия ще реши как да процедира с искането. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени