Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън: Да се даде ход на добива на шистов газ

Технологии като фракинг за добив на шистов газ са добри за Великобритания, заяви британският премиер Дейвид Камерън в Хага, където участва в среща на високо равнище за ядрената сигурност.

Дейвид Камерън използва форума в Хага, за да обърне внимание на ползите от фракинга, срещу който във Великобритания има сериозна опозиция заради екологичните му въздействия, изразили се в сериозни протести. Камерън отбеляза, че е задължение на европейските лидери да мислят за енергийната независимост, особено в светлината на събитията в Украйна. Както е известно една трета от нефта и природния газ за Европа идва от Русия, което прави някои страни изключително зависими от тези доставки.

Енергийната независимост, чрез използване на различни източници на енергия, трябва да стане приоритет номер едно в бъдеще, заяви британският премиер. Той допълни, че запасите от шистов газ в Югоизточна Европа, Полша и Великобритания, които могат да бъдат извличани с фракинг, са начин за засилване на енергийната независимост. На въпрос дали политическата опозиция на местно равнище спъва усилията за налагане на технологии като фракинга, Камерън отговори, че просто е необходимо време, за да се откликне на загрижеността на хората. Според него е най-добре да се даде ход на добива на шистов газ, така че хората на място да могат да се убедят в ползите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени