Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вицепремиер Ник Клег влезе в сериозен спор с лидера на националистите Найджъл Фарадж за членството в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският вицепремиер Ник Клег влезе в сериозен спор с водача на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фарадж на първите телевизионни дебати между британски партийни лидери относно членството в Европейския съюз. Основният сблъсък между двамата беше темата за имиграцията.

Клег, водач на проевропейската Партия на либералдемократите, обвини Фарадж, че подвежда британците за последиците от свободното движение на хора в ЕС:  Това е листовка, която партията на Найджъл Фарадж разпространяваше на последните избори. Тук пише, че 29 млн. румънци и българи може да дойдат във Великобритания. В самите Румъния и България няма 29 млн. румънци и българи. Това просто не е вярно, каза Ник Клег.

Найджъл Фарадж каза, че е пълна лудост да имаш отворена граница за половин милиард души: Опитвате се да манипулирате с цифрата 29 милиона души. Знаете защо, защото 2 милиона вече са заминали в чужбина и те са в Италия и Испания. Не твърдя, че 29 милиона души имат правото да пристигнат във Великобритания, твърдя, че 485 милиона имат пълното и безусловно право да дойдат тук, ако искат.

Дебатите се организират два месеца преди изборите за Европейски парламент, като се очаква Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) да отбележи значителна победа в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна