Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж е победител в първия дебат с вицепремиера Ник Клег за бъдещето на Великобритания в ЕС

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найджъл Фарадж е победител в първия дебат "на живо" с вицепремиера Ник Клег за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз, показва проучване на общественото мнение.

Проучване на агенцията YouGov незабавно след дебата показва, че 57 на сто смятат, че лидерът на Партията за независимост е бил по-убедителен от вицепремиера. 36 процента са на мнение, че победител е Ник Клег, а 7 на сто не са посочили победител.

Победа за Найджъл Фарадж е отредена още по-убедително сред консервативните гласоподаватели – 70 процента от тях дават предимство на лидера на Паритята за независимост, показват данните. Това дава сериозни основания на националистите в твърденията им, че Фарадж се превръща в лидер на движенето на евроскептиците във Великобритания, коментираха политически наблюдатели.

Ник Клег постоянно се опитваше да обвини Найджъл Фарадж, че твърденията му за поток от 29 милиона българи и румънци са фантазия, догма и лъжа, но лидерът на Партията за незавосимост контрираше с аргумента, че имиграцията от Европейския съюз струва на британците работни места и занижава заплатите.

Едночасовия дебат засегна търговията, човешките права, референдума за членство в ЕС, еднополовите бракове и политическия климат в страната.

Политическите наблюдатели обаче бяха стреснати от изявлението на Фарадж, че ЕС има "кръв по ръцете" заради подкрепата на революцията в Украйна – мнение, което досега е изразявано единствено в Кремъл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени