Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото за клевета, заведено от Бойко Борисов срещу Николай Бареков

| обновено на 27.03.14 в 18:04
Снимка: БГНЕС

В Софийския районен съд започна делото за клевета, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе срещу Николай Бареков. Борисов и Бареков не дойдоха лично на делото. 

Отсъствието на двамата не направи по-малко ехиден дебатът между адвокатите на засегнатия и подсъдимия. Наложи се съдия Николай Василев да ограничи броя на репликите и дупликите и дължината на лирическите отклонения. Борисов съди председателя на партия "България без цензура", защото в телевизионно интервю го нарекъл по принцип тъп

Адвокатите на новия политик поискаха уточнение точно в кой смисъл на думата "тъп", описана в тълковния речник, се е разпознал Борисов. Експремиерът много се ядосал, когато от пресцентъра на ГЕРБ му разказали за интервюто на Бареков. Толкова, че съблякал сакото си и го хвърлил, което било знак за съпартийците му, че е много ядосан. Това стана ясно от показанията на свидетел. В основата на обидата било как може да бъде наричан тъп при очевидни факти.

Ръководител и лидер на ГЕРБ, за който са гласували един милион, министър-председател, главен секретар на МВР, човек, който в държавата е бил на позиции, на които трябва да се защитават институциите, каза адвокат Марин Марковски, който води десетките подобни дела от името на Бойко Борисов. 

Той обясни как се доказва в пленарната зала, че някой не е тъп.

Презумпцията, че всеки човек е умен, се отнася за всички български граждани, а пък за лидера на ГЕРБ, който след едно управление пак вкара най-много депутати, явно, че то изобщо не се отнася. Сега моята работа в процеса не е да правя защита на интелекта на господин Борисов, той се отразява от гласоподавателите, има го и в длъжностите, които е заемал, от дипломите, които има. Целта на процеса е да се докаже, че Бареков ги е казал тези неща. Вие като слушахте, смятахте ли, че го доказахме. Точно затова ще трябва да го осъдя, заяви извън съдебната зала адвокат Марковски.

Той все пак уточни, че последната дума ще е на съда и напомни, че Николай Бареков вече е осъждан за обида и клевета. 

Делото продължава на 23-и май с експертиза на записа от телевизионното интервю. Тогава ще продължи и друго стартирало дело срещу Бареков с обиден бившия варненски кмет Кирил Йорданов. За разлика от Бойко Борисов, който не иска да бъде обезщетяван финансово, Йорданов иска обезщетение от 21 хиляди лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна