Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна да денонсира двустранни споразумения с Украйна

| обновено на 28.03.14 в 17:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че ще денонсира редица двустранни договори с Украйна, включително споразумението за пребиваването на Черноморския флот в Севастопол. 

След присъединяването на Крим, Русия повече не се нуждае от двустранните договори, които уреждат статута на град Севастопол и намиращия се там руски Черноморски флот. Решението за прекратяване на подписаните споразумения бе взето по време на оперативно заседание на Съвета за сигурност на Русия с участието на президента Владимир Путин. С денонсирането на договора от Харков, който беше подписан през 2010 година и уреждаше дългосрочното пребиваване на руските кораби на украинска територия, ще отпадне и предвиденото в документа намаление на цената  на руския газ за Украйна.

Външното министерство в Киев незабавно реагира на тези руски намерения и обяви, че ако споразуменията бъдат денонсирани едностранно, то Украйна ще смята за незаконно пребиваването на руския Черноморски флот в Крим. Междувременно руското външно министерство съобщи, че Москва е приела ответни мерки по отношение на разширените ограничителни списъци от страна на САЩ, ЕС и Канада, като контрасанкциите до голяма степен са огледални.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени