Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва Часа на Земята

Снимка: waterbridge.info

Тази вечер от 20:30 ч. осветлението на фасадите на редица сгради в страната ще бъде изгасено за час в рамките на Часа на Земята. Над 100 общини и областни администрации са заявили желание да участват в инициативата за съпричастност към каузата за опазването на околната среда. За световен посланик на Часа на Земята тази година беше определен Спайдърмен.

Тази година Часът на Земята обединява и популяризира нуждите на всяка една от страните по света и действията й за опазването на природата. Владимир Иванов от ВВФ за България обясни:

Нашата роля е ние  да помогнем да се опазят дунавските есетри, които са на 200 милиона години, а от 20 години ги поставяме в такава ситуация, че след 20 години може да ги няма. Да опазим вековните гори, реките си, да опазим риса, който се връща в България сам, което е невероятно.

В над 10 български града ще има образователни инициативи и прояви на открито. Вечерта в община Лом ще има факелно шествие и ще се пускат светещи фенери на желанието от разградими материали. В Свищов, на централния градски площад също ще се пускат запалени летящи фенери, а в Дупница от 13.00 часа ще се проведе конкурс за детска рисунка на тема "Да опазим своята природа и нейните богатства".

В София, от 20.30 вечерта до 21.30 ч. бандата на WWF и  Спайдърмен ще празнуват заедно Часа на Земята пред кино "Арена-Запад" със символично гасене на осветлението и с музика на живо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна