Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 1 900 деца са прегледани за една година в рамките на кампанията "Детско здраве" в "Пирогов"

1 900 деца са прегледани за една година в рамките на кампанията "Детско здраве" в "Пирогов", отчетоха от болницата. При 60% от децата се е наложило лечение. 

Детски ортопеди, хирурзи, уролози и специалисти "Уши, нос, гърло" всяка последна събота от месеца в продължение на година преглеждат децата. Хирургът доц. Христо Шивачев поясни:

През кабинета в София са преминали 217 деца, от които хоспитализирани са 132 деца с различни заболявания и без проблеми са около 27 деца.

Лекарите са преглеждали и деца от Русе, Хасково, Кърджали и околните градове. Доктор Явор Пукалски е ортопед и съветва родителите, чиито деца са навършили 4 годинки, задължително да се консултират с травматолог:

От началото на кампанията сме прегледали 574 деца, от 348 деца, което прави около 72 процента, са с плоскостъпие или някакъв друг проблем на ходилата. Бройката, свързана с лош стоеж и сколиоза е съответно 81 процента, като конкретно сколиозата също е много съществен процент от тази част, а именно 54 процента. При 35 от прегледаните от нас деца са установени вродени малформации като птичи гърди, сраснали пръсти, допълнителни пръсти и други заболявания.

Началникът на детското отделение "Уши, нос, гърло" в "Пирогов" доктор Асен Меджидиев съобщи, че 15-20 процента от децата имали частично намаление на слуха:

В Русе се забелязва по-честа патогологията "алергологични заболявания". Не мога да кажа дали е свързана с вредности от околната среда или от местна промишленост и това, което ми направи впечатление е, че доста от децата бяха с антиалергична терапия, вече започната, и то дълговременна. В София това, на което  обърнахме внимание, е на честата ушна патология. Много деца са със сериозни отити на базата на дълго пресистиращи хреми и заболявания на носоглътката. Това бяха деца, усложнени със сериозни гнойни отити.

Кампанията на "Пирогов" продължава.

Часове за прегледи при различните специалисти се записват всеки делничен ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна