Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва официален регистър за тютюна

Снимка: БГНЕС

От днес тютюнопроизводителите могат да подават заявления за вписване в официален държавен регистър. Липсата на информация колко тютюн се произвежда в страната доведе до множество скандали в рамките на изкупната кампания.

При подаване на заявленията стопаните ще трябва да декларират площите, на които отглеждат тютюн през тази и миналата година, произведените и продадени количества през последната изкупна кампания, сортовете, които сеят, както и договорите за производство и изкупуване на тютюн. Ще се представят и документите, доказващи право на ползване на земите, върху които се отглежда тютюнът. 

Създаването на регистър на тютюнопроизводителите е част от общия пакет мерки, който ще предприеме земеделското министерство по отношение на сектора. В момента никой в страната не разполага с информация кои и колко са тютюнопроизводителите, колко са площите, засети с тютюн, какво количество и какви сортове са произвеждат и кои фирми изкупуват тютюн.

Липсата на актуална информация доведе до това, че през последните години държавни субсидии получаваха и хора, които отдавна не отглеждат тютюн. 

Заявления за вписване в регистъра ще се подават в областните служби по земеделие. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна