Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ е използвало неприемливи практики за разпит на затворници, сочи доклад на американския Сенат

ЦРУ е подвеждало нееднократно американското правителство относно сериозността и ефикасността на използваните следствени методи, пише "Вашингтон пост".

В дългоочакван доклад на американския Сенат се казва, че ЦРУ е прибягвало до тайни "тъмни места" за провеждане на разпити на затворници, използвайки неприемливи и неодобрени предварително практики. Сред тях са потапяне на заподозрените в ледено студена вода или блъскане на главите им в стената. Данните са от времето на бившия президент Джордж У. Буш.

Според служители, запознати със секретния документ, въпросната програма за разпити на ЦРУ не е донесла достатъчно полезна информация. Освен това резултатите били преувеличени, за да изглежда програмата по-ефикасна, отколкото е била всъщност.

Докладът е резултат от мащабно разследване на сенатската комисия по разузнаване за дейността на ЦРУ, започнало през 2009-а година.

В четвъртък комисията ще реши дали да изпрати обобщен вариант на доклада на президента Обама за евентуалното му публично огласяване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна