Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев изрази недоумение от приближаването на руски самолети до българското въздушно пространство

Президентът Росен Плевнелиев изрази недоумение от зачестилите случаи, при които руски разузнавателни самолети са приближили българското въздушно пространство. Според военното министерство само през март е имало пет заповеди за вдигане на дежурната двойка български изтребители в района на Черно море. Плевнелиев обаче каза, че в последната една година български самолети са излетели извънредно толкова пъти, колкото в последните 20 години. Което го накара да заподозре, че ресурсите не се използват ефективно:

В последната една година български самолети са излетели извънредно толкова пъти, колкото последните 20 години. Какви са изводите, които ние трябва да си направим - да се замислим, дали не можем заедно с нашите румънски колеги, както и с колегите от Турция да обединим усилия, за да можем да бъдем по-ефективни, защото в момента излитат два самолета в Румъния, два в България и два в Турция на един руски самолет, което само по себе си е крайно неефективно. Вторият голям извод отново е въпрос: на кой, кой има интерес да навлиза във въздушното пространство. Защо го правим това нещо през 2014-а година, когато всички ние вярвахме, че отдавна живеехме в мир и разбирателство в нашия регион. Кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно, може би за да не могат повече да бъдат технически годни, може би за да се случат ремонтите, които всички очакват да се случат, може би за да изтощим българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна.

Военният министър Ангел Найденов обясни, че руски самолети не са нарушавали българското въздушно пространство и обясни, че руските маневри предизвикват реакцията на Центъра за въздушен суверенитет на НАТО, чрез който се координират и действията на българските военно-въздушни сили:

Каква е целта на тези полети, мога само да гадая. Когато имаме в рамките на няколко месеца близо 30 случая, при които има полети, или съответно привеждане в по-висока степен на готовност на дежурните изтребители, си заслужава да подхождаме много внимателно и съответно да фокусираме вниманието си.

Ангел Найденов обаче намекна, че по-честото излизане на изтребителите води до по-бързото им износване:

Всеки един полет намалява разполагаемия ресурс към двигателите, към агрегатите и изтребителите. Дали това е цел на тези полети, трудно ми е да гадая.

Найденов каза, че евентуални санкции срещу Русия могат да се окажат решаващи и за поддръжката на българските изтребители:

В степента в която сме зависими от доставката на енергийни ресурси, в не по-малка степен сме зависими и по отношение на резервни части и съответно поддържане на техническата годност и летателната изправност на военно-въздушните сили, каза министър военният министър.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна