Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативни евродепутати от Великобритания и Германия са против промяна на договорите за ЕС

Консервативни евродепутати от Великобритания и Германия се обявиха против промяна на основопополагащите договори на Европейския съюз, свързани с правилата за свободно движение на работниците. Това стана по време на онлайн дебат, организиран от Българското Национално радио в Европейския парламент в рамките на инициатива на радиомрежата "Евранет плюс". 

Няма нужда от промени в договорите за Европейския съюз заради свободното движение, но правилата на трудовия пазар трябва да се спазват, заяви влиятелният германски депутат Елмар Брок от Европейската народна партия и християндемократите на Ангела Меркел.

Въпросът е по-скоро дали да се коригира вторичното законодателство, за да стане то по-практично, но не мисля, че трябва да ограничаваме правото на свободно движение по принцип. Ето защо не искам промени в основополагащите договори на Европейския съюз, което само би ги усложнило, каза Брок.

Евроскептикът Найдъл Фарадж често преувеличава реалните данни за ситуацията в Обединеното кралство, коментира британският евродепутат Тимъти Къркхоуп от управляващата консервативна партия на премиера Дейвид Камерън

Не променихме правилата само за румънците и българите. Вярваме, че реформите в системата за социални помощи е въпрос, който продължава да стои. Нуждаем се от тях и имаме право да го направим, но приветстваме хора от Румъния и България, както и от други страни от Европейския съюз. Без съмнение трябва да има ясно разбиране какво означава свободното движение и какво се позволява с него, каза той.

В английската част на дискусията взеха участие още румънския евродепутат от социалистите Минодора Кливети, говорителят на еврокомисар Вивиан Рединг Мина Андреева и студенти от Испания и Финландия. В дебата се включиха и много граждани, задавайки своите въпроси на събеседниците чрез социалните мрежи и интернет страницата на "Евранет плюс".

В дискусията по темата се включиха и български евродепутати. Илияна Йотова заяви, че през последните години сме свидетели на двойни стандарти спрямо българските и румънските работници в някои страни от Европейския съюз.  Йотова настоя за действия от страна на европейските институции:

Слаба работа и от страна на Европейската комисия. Няма реални действия. До този момент няма нито едно черно на бяло наказание или наистина остро, сериозно предупреждение нито към Великобритания, нито към Германия за тези двойни стандарти, каза Йотова.

Евродепутатът Метин Казак изрази мнение, че механизмът за сътрудничество и проверка ощетява България и Румъния:

Служи като оправдание непрекъснато за онези, които използват България, Румъния, за да печелят дивиденти на национално ниво, за да оправдават своите така протекционистични политики и да искат все повече изключения от европейските принципи, каза Казак.

По думите на евродепутата Слави Бинев, ограниченията на пазара на труда се използват за влияние върху непослушните страни:

Движението на хора, които работят извън своите собствени страни, като усреднено число за Европа не е толкова голямо. То е под три процента. На практика това не е нищо. Не може по никакъв начин да засегне икономиката дори и да има кой знае какви нарушения. Всички тези неща, които се случват, се ползват само като политически лостове за влияние върху непослушните страни, каза Бинев.

Мария Габриел настоя България и Румъния да подчертават ползата от мигрантите с успешна кариера:

Вярно е, че имаме една част, идваща от България и Румъния, особено когато говорим за ромите, които се намират в другите страни членки в изключително трудна ситуация. Но затова Европейският съюз вече има и решение. От 1-ви януари 20 процента от Европейския социален фонд трябва да бъдат използвани от страните членки за социално приобщаване и за борба с бедността, каза Габриел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна