Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: При необходимост НАТО може да предостави подкрепа на България

| обновено на 03.04.14 в 15:32
Снимка: БГНЕС
Кризата с Украйна поставя на изпитание стратегическото партньорство на НАТО с Русия. Това заяви пред Конференцията, посветена на десетата годишнина от членството на България в НАТО, външният министър Кристиан Вигенин. Той допълни, че на последното заседание на външните министри на страните членки на НАТО е потвърдена готовността да се гарантира сигурността на съюзниците, потвърдена е и готовността да се засилят отбранителните способности на страните от НАТО.

Алиансът ще увеличи присъствието си по източните си граници, включително като изпрати самолети за ранно предупреждение в Полша и Румъния и допълнителни изтребители за охрана на въздушното пространство на Балтийските държави. На заседанието бе изразена категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Отчетена бе необходимостта от започване на преглед на отношенията с Русия. Приет бе пакет от практически мерки за укрепване отношенията с източните партньори, Молдова, Азербайджан и Армения. Отбелязано бе, че въпросът за разширяването придобива ново значение в светлината на кризата в Украйна. Всички тези въпроси ще бъдат сред основните теми на предстоящата през септември среща на върха в Уелс, информира външният министър.

Кристиан Вигенин обяви след участието си в конференцията, че при необходимост НАТО може да предостави подкрепа на България.

Военният министър Ангел Найденов посочи като най-голямото предизвикателство модернизацията на армията и поиска повече средства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна