Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма регистър на децата с аутизъм и специалисти за работа с тях

Децата с аутизъм не могат да разчитат на подкрепящи услуги, алармираха от гражданския сектор, който работи с такива деца. "Подай ръка на дете с аутизъм" беше мотото на дискусия, която се проведе в Народното събрание.

Всяка година у нас се диагностицират все повече деца с аутизъм, но регистър няма. В двата центъра за работа с деца се работи по програма за ранна интервенция. 

Ани Антонова от Центъра за аутисти обясни: 

Да бъде задължение на педиатрите да го правят на децата от шест месеца до една година или до две години и се надявам това наистина да стане факт, защото моят син вече е на 18, а за ранна интервенция говорихме, когато той беше на 3.

Мариана Николова, изпълнителен директор на "Карин дом" посочи, че децата при тях са от 0 до 7 години: 

Нашата най-голяма надежда и удовлетворение е когато тези деца влязат в общообразователните училища. Не е възможно за всички деца, но това, което ние наистина работим е създаването на една такава подкрепяща образователна среда.

Тревожното е, че децата-аутисти след 18 години нямат подкрепяща трудова среда, каза още Ани Антонова: 

И се получава един страхотен регрес. Имаме случаи, в които за една година резултати, които е имало преди - добре справяне, придвижване сам в градската среда, сега се затваря и не може да излезе от вкъщи.

Нямаме и сертифицирани специалисти за работа с аутистите. Положителното е, че вече имаме комбинирана форма за обучение - редовна и индивидуална.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна