Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Военномедицинска академия ще се създадат диагностично-консултативни центрове

Снимка: БГНЕС

В петте многопрофилни болници към Военномедицинска академия ще се създадат диагностично-консулативни центрове. Промяната е част от мащабна програма на Министерство на отбраната за преструктуриране на болницата заради натрупаните през годините досега около 100 милиона лева дългове.

250 хиляди души са минали през всички структури на ВМА за миналата година. Хоспитализираните са над 52 хиляди души, от контингента на отбраната - между седем и осем процента. Дисонансът идва от това, че ВМА няма ДКЦ-та, посочи директорът на болницата доцент Крум Кацаров:

Парите, които получаваме от Здравната каса, покриват малко над 43-44 процента от разходите, които правим. Този спад се получава от това, че за миналата година имаме и държани просрочени разходи - 12 милиона. Спецификата на Академията -  като водещ център приемаме много болни. Анализът показва, че процентът на тези пациенти надминава 30. Тези пациенти струват много повече, отколкото една клинична пътека. Логично е разходът за тях да нарасне много повече.

Втората стъпка за запълване на пробойните са мерките в лекарствената политика в спешния прием, посочи още доцент Кацаров:

Ние се ориентираме най-вече към генерици и към редуциране на скъпоструващи лекарствени средства. В процес сме на програма за разработване по отношение на издръжката на болниците. Процентите, които ще спестим, са някъде около девет процента, това е някъде около 12 милиона лева. Запушването на другата голяма дупка, най-вече спешната медицина, където на година минават около 25 хиляди човека през всичките ни звена, би донесло още 12 милиона, което значи, че ние бихме могли да оптимизираме нашите разходи в диапазона между 21 и 24 милиона.

Оздравителните мерки ще се приемат до края на тази година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна