Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общонационална стачка парализира Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърция е парализирана от обща стачка на синдикатите на държавните служители и на работещите в частния сектор. Транспортът е спрян, не работят държавните учреждения, затворени са аптеките и магазините.

За пореден път от началото на кризата гърците протестират срещу мерките, наложени от кредиторите и приети от парламента. Основно засегнати са държавните служители, които след премахване на бонусите и намалението на заплатите сега са на прага и на масови уволнения. Всички учреждения и държавни фирми са затворени. Не отидоха на работа учители и дори съдиите. Общините също са в стачка. Държавните болници обслужват само спешните случеи.

Силно е засегнат траспортът със спрени влакове и автобуси. Пристанищата трети ден са блокирани от моряците, които искат оттегляне на програмата за приватизация на портовете Пирея и Солун.

Служителите в частния сектор също протестират срещу премахването на колективните трудови договори.

Пенсионери, безработни и студенти заявиха  участие в масовите демонстрации днес.

Политическото напрежение в Гърция се засилва и с наближаването на евроизборите. Основната опозиционна партия СИРИЗА води по доверие пред управляващата "Нова демокрация". Социалното напрежение тласка страната към извънредни парламентарни избори, вероятно още през лятото на тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна