Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български кандидати за евродепутати искат здравна комисия в следващия Европарламент

Български кандидати за евродепутати ще настояват в следващия европарламент да има отделна комисия по здравеопазване. За целта Андрей Ковачев, Антония Първанова и Драгош Методиев предложиха на дискусия с Лекарския съюз и пациентските организации европейският договор да се отвори и в него да бъде включено здравеопазването.

Пациентите настояват да се насърчи равният достъп до качествено здравеопазване, да се осигури пациентско участие в изготвянето на политики и програми в ЕС в областта на здравеопазването.

Станимир Хасърджиев, председател на НПО заяви: 
Дали не е време Европа да помисли първо да се отвори отново европейският договор и здравеопазването да се прибави. Дали не е време да се помисли за разширявания на правомощията на Европейската комисия относно здравеопазването.  

Антония Първанова, кандидат от коалиция КОД, посочи, че Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните трябва да се раздели на две,  Андрей Ковачев от ГЕРБ прие предложението.

Има много голяма неравнопоставеност в достъпа до здравеопазване и в здравното състояние. Има разлика 16 пъти, примерно в заболеваемостта от туберкулоза, 6-7 пъти в заболеваемостта от ракови заболявания. Българските мъже умират с 10 години по-рано средностатистически от европейските, отбеляза Първанова.

По отношение на финансирането на здравните системи беше отбелязано, че абсолютно всички са били обект на ристрикции по отношение на кризата.

На дискусията не присъстваха представители от БСП, ДПС, Реформаторския блок, "България без цензура", "Атака".
   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна