Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в железниците на Гърция обявиха стачка в дните на Великденските празници

Снимка: БГНЕС

Железничарите в Гърция проявиха отстъпчивост към пътниците преди Великден и отмениха стачката на пътническите влакове, но само временно. Синдикатът на работещите в железниците възстанови движението на всички пътнически влакове от днес до петък. В дните на празниците - събота, неделя и понеделник, няма да се движи нито един влак. През цялата седмица до Великден не се движат товарните композиции.

Железничарите няколко пъти направиха опит да се срещнат с министъра на транспорта, но не успяха. По този повод преминаха към стачни действия в дните на празниците.

Протестите са свързани преди всичко с програмата по приватизация на държавната железопътна фирма ОСЕ. Според експертите на синдикатите наложително е да се назначат специалисти, без които "съществува риск за сигурността на пътниците". От Министерството на транспорта са категорични, че назначения в железниците няма да има и "сигурността е гарантирана".

В дните на Страстната седмица преди Великден по традиция в Гърция се прекратяват стачките, но тази година железничарите обясняват протестите си с проблемите в сектора, които засягат и пътниците.

За първи път днес се провежда и протестна демонстрация на работещите в Бърза помощ в Солун. Линейки блокираха Министерството на Северна Гърция след решение на министъра на здравеопазването да командирова медицински екипи на туристически обекти. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени