Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказват лечение на болни от хемофилия заради липсващи медикаменти

Болници отказват да приемат пациенти, страдащи от хемофилия, поради липса на фактори за кръвосъсирване, обявиха от Българската асоциация по хемофилия. Хемофилията е генетично заболяване, при което Х-хромозомата е мутирала и кръвта не се съсирва.

До 2011-а година Министерството на здравеопазването заплащаше домашното, болничното и спешното лечение. След преминаване към Здравната каса, тя осигурява домашното лечение, Здравното министерство - спешното, но хоспитализациите и плановите операции увисват, алармира Виктор Паскалев, председател на Асоциацията по хемофилия: 

Факторът, който трябва да се приложи при лечението на тези пациенти, не може да се определи като общовалидно количество. Това, което искаме, е болниците, които имат делегирани бюджети, да могат да изразходват тези медикаменти не само при животозастрашаващи кръвоизливи, а при всички хоспитализации, които са в тази болница.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасаджиев обясни:

Лечебните заведения, които лекуват тия пациенти, трябва да разполагат с определени количества, налични. В няколко центъра в България да имат налични такива фактори, както имат за спешни състояния, да могат да се прилагат и при плановите операции.

Извън спешните случаи болниците трябва сами да купуват кръвосъсирващите фактори, алармираха от Асоциацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна