Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията с правата на човека в Източна Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията с правата на човека в Източна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Своите заключения ще представи помощник генералният секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, който посети района. В Женева беше огласен доклад на Шимонович, в който той призовава Киев да гарантира участие на малцинствата в политическия живот на Украйна и предупреждава за опасността от езика на омразата и националистическата реторика. Руското външно министерство обяви доклада на ООН за "едностранен, политизиран и необективен". 

Службата на ООН по правата на човека смята, че етнически руснаци в Източна Украйна лъжливо са обявили, че са подложени на натиск, за да оправдаят руската намеса. Нарушенията на рускоезичното население не са широко разпространени, заяви представител на световната организация:
 
В доклада се посочва, че не съществуват доказателства, които да дават повод за безпокойство за съблюдаването на правата на рускоезичното население на Украйна.


Мисията на ООН не бе допусната в Крим, но има заключения за нарушения на правата на кримските татари, много от които напускат полуострова и стават вътрешни бежанци. Ситуацията с правата на човека в анексирания от Русия Крим ще бъде наблюдавана от офис на ООН в Одеса.  
Нарушенията по време на протестите на евромайдана в Киев от декември до февруари, в които според доклада на ООН са загинали 121 души, са свързани с действията на частите "Беркут", смятат в Службата по правата на човека на Световната организация, но допълват, че е необходимо по-нататъшно разследване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени