Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК и медици в спор за лечение на пациенти с болестта на Паркинсон

Здравната каса не заплаща имплантите за метода на "дълбока мозъчна стимулация" при пациенти с болестта на Паркинсон у нас. Същото лечение в чужбина се заплаща, сигнализират  от Асоциацията на болните от паркинсон.

Имплантът за хората с напреднала степен на болесттаструва 20 хиляди евро, а 20 са чакащите пациенти, каза доктор Красимир Минкин от УМБАЛ "Свети Иван Рилски", в която се извършва лечението. Касата заплаща само интервенцията в размер на 3 500 лева. Отказът на НЗОК е бил с мотив липса на средства.
Последният мотив на Касата остава възоснова на някакви скрити данни, че няма достатъчен ефект върху заболяването дълбоката мозъчна стимулация. И при осемте имплантирани пациенти ефектът е много добър, ресоциолизиращият ефект не е първостепенен. Това всичко беше представено на Касата, но нищо от това не помогна, разказа д-р Минкин.
Методът за лечение се използва от 30 години в Европа и близо сто хиляди пациенти са били подложени на него, каза Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания.
Имаме добрите специалисти в България, центровете, в които да се извършва това съвременно лечение, а в крайна сметка ние ги изпращаме в чужбина, защото някой не е поискал да синхронизира и да направи така политиката, че българските граждани да остават и да бъдат лекувани в България, обясни Събева.
От Здравната каса съобщиха, че заплащането в чужбина не е по Закона за бюджета в частта "Национални здравноосигурителни плащания", а на базата на европейското законодателство и регламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна