Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничават пластмасовите торбички в ЕС с 80% до 2019 г.

Снимка: БГНЕС

Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на най често използваните и най замърсяващи околната среда пластмасови торбички с 80% до 2019 година, съгласно промени в законодателството, които Европейският парламент прие вчера.

Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози, на търговски ограничения или забрани. Пластмасовите торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда, а, както е известно, водят и до замърсяването на водните басейни и екосистемите. До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с торбички, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички- съобщава пресслужбата на Европейския парламент .

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи дори повече. Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна