Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във великденското си поздравление папа Франциск призова за край на конфликтите в Сирия, Украйна и Африка

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във великденското си поздравление "Урби ет Орби" (Към града и към света) папа Франциск осъди "безграничното разхищение" по света на фона на глада и бедността и призова за слагане край на конфликтите в Сирия, Украйна и Африка. Папата се помоли Господ да насърчава и просветлява всички инициативи за мир.
 
Молим те, Господи, да просветляваш и вдъхновяваш инициативите за постигане на мир в Украйна, така че всички замесени страни, с помощта на международната общност, да положат всички усилия да спрат насилието и в дух на обединение и диалог да начертаят път за бъдещето на страната.

Пред близо 200 000 души от цял свят изпълнили площад "Св. Петър" в Рим, украсен с цветя от Холандия, папа Франциск изнесе обичайната Великденска литургия. Той призова към повече смелост за преодоляване на трудностите.

Във своето Великденско послание, папа Франциск посочи, че прахосването на храна и средства , както и военните конфликти са една от основните причини за глада и бедите по света: Не се плашете!, каза още той призовавайки да няма повече военни конфликти  и към обич, която стои над всичко , която дава живот и надежда!

Той не забрави и хилядите имигранти по света, които да бъдат подкрепени и разбрани далеч от своята родина в търсене на своята житейска реализация.

За разлика от друг път и от своите предшественици, папа Франциск отправи своите Великденски поздравления само на италиански език.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна