Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън започва посещение в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън започва посещение в Украйна, на фона на продължаващото напрежение в източнната част на страната.

Има сведения за присъствие на чужди консултанти в Източна Украйна, но все още нямаме ясни доказателства, заяви ръководителят на мисията в Донецк на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Клаус Циликенс. Мисията от наблюдатели насочва вниманието си към районите с най-голяма конфронтация като Славянск, Краматорск и други. Ще работим за сближаване на позициите, за създаване на условия Женевското споразумение да бъде изпълнено стъпка по стъпка, каза представителят на ОССЕ в интервю за радио "Ехото на Москва": 

Задачата на Организацията е да помогне страните да намерят общ език, първоначално на по-ниско равнище. Например, тук в Източна Украйна сепаратистите или протестиращите са окупирали много административни сгради. Някъде те просто стоят, с оръжие или без, но не пречат на администрацията да работи, докато на други места, като в Донецк това не е така. Мисля, че може да си поставим за цел държавните структури да започнат да работят, за да може населението да получава услуги като пенсии, заплати и т.н.

Руската централна банка прекрати дейността на подразделенията на украински банки на територията на Крим и Севастопол.

По данни на местни журналисти т.нар. „народен кмет” на града Вячеслав Пономарьов е въвел комендантски час от полунощ до 6 ч.  във връзка със стрелбата вчера, при която загина един човек, а трима бяха ранени, посочва украинската агенция. Самият Пономарьов продължава да твърди, че при нападението срещу невъоръжен пътен пост на силите на местната самоотбрана са убити 5 души, а двама са ранени. В интервю за независимия руски телевизионен канал "Дождь" самопровъзгласилият се кмет отново обвинява украинския "Десен сектор". От организацията отрекоха съпричастност към инцидента. Според Вячеслав Пономарьов, нападателите са били с натовско въоръжение. 

Все още няма отговор на призива към Русия за изпращане на миротворци, каза кметът на Славянск и допълни: Като имаме предвид каква сила ни противостои, ще търсим други методи. Имаме опит от партизанската война по време на Великата отечествена. Сега изучаваме този опит и ще се бием до последно.

Мнението на местното население ще бъде отчетено при назначаването на губернатори на Донецка и Луганска област, заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов.
   
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна