Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерството за шпионски цели рязко нараства, сочи проучване

| обновено на 22.04.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС
Хакерството за шпионски цели рязко нараства, а хора и правителства от Източна Европа играят все по-голяма роля в тези дейности, показва едно от най-подробните годишни проучвания на пробивите в компютърните системи. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на американска компания за телекомуникационни услуги.

87 процента от мрежовите пробиви са дело на правителства. Само 11 процента се приписват на организирани престъпни групи, сочат данните на от годишния доклад на а разследване на пробивите на бази данни. Криминалните банди вероятно са гледали да продадат това, което са открили, на правителства или конкуренти на жертвите, посочва докладът.

Шпионските пробиви, проследени обратно до страната, от която са извършени през 2013 г., се приписват на граждани на Китай и други източноазиатски държави в 49 процента от случаите.

Страни от Източна Европа обаче, особено рускоговорящи държави, са заподозрени за изходна точка от 21 на сто от пробивите. Около 25 процента от шпионските инциденти не могат да бъдат приписани на хакери от конкретна страна, допълват авторите на доклада.

Наскоро стана ясно, че дълго време пропуск в сигурността на интернет е осигурявал възможност за достъп на хакери до милиони пароли на интернет потребители. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна