Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът на Таганка отбелязва 50-годишнината си

Юрий Любимов чества 80 години творческа дейност

Театърът на Таганка
Снимка: Уикипедия
Легендарният московски Театър на Таганка, в който играха незабравими актьори като Владимир Висоцки, днес отбелязва 50-ата годишнина от създаването си. По повод на юбилея ще бъде показан спектакълът "Тагански фронт", посветен на историята на трупата и на нейния създател Юрий Любимов, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Действието на почти двучасовата постановка започва директно на улицата. Там млади поети от обединението "Мъжки глас" ще посрещат зрителите пред спирката на метрото и ще ги изпращат до театъра. Фоайето също ще бъде превърнато в сценична площадка. Но главното действие, разказващо историята на Театъра на Таганка, ще е на сцената.
Режисьор на спектакъла е Влад Маленко. Той се надява Юрий Любимов, основал Театъра на Таганка, да присъства на премиерата,
въпреки че легендарният режисьор има други планове. В Държавния академичен театър "Вахтангов" ще се играе пиесата
"Бесове", постановка на Любимов, в чест на 80-годишната му творческа дейност.
Днешната премиера е централното събитие в честването на 50-ата годишнина на Театъра на Таганка. Програмата за юбилея се разработва от екип млади режисьори, художници, театроведи и мениджъри от Школата на театралния лидер.

СнимкаПатриархът на руската сцена, прочутият актьор и режисьор Юрий Любимов отбелязва днес 80-годишна творческа дейност. Това не е измислена дата - разказва Любимов. - Аз съм на 96 години, а на 16 за пръв път излязох на сцената и изиграх първата си, тогава епизодична роля в спектакъла "Молба за живот" към студията на МХАТ-2.

На 24 април Болшой театър ще поздрави юбиляра с неговия спектакъл - операта "Княз Игор". Тържествата в чест на Любимов ще завършат с концерт на италианския оркестър "Officina musicale", който е пристигнал специално, за да поздрави Любимов. Концертът ще е на 25 април в Музея на Скрябин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна