Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското контраразузнаване с безпрецедентен призив към сирийките на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефовете на британското контраразузнаване отправиха безпрецедентен призив към мюсюлманките в страната да правят опити да възпрат техните съпрузи и синове да пътуват до Сирия, за да участват в сраженията там.

Кампанията на контраразузнаването идва след разкритието, че много мюсюлмани, които са британски граждани, са загинали в сраженията срещу режима на президента Башар Асад.

Полицията планира специални срещи с мюсюлманки в големите градове като Лондон, Бирмингам и Манчестър в опит да предотврати нови жертви.

Една от последните жертви е бащата на пет деца Абдул Уахид Маджид, който е първият самоврзивил се британец. Наскоро беше убит и непълнолетен мюсюлманин от Брайтън.

По данни на полицията, най-малко 20 британци са загинали досега в Сирия. Стотици са участвали в сраженията, някои от които са се завърнали на Острова.

Извършени са 40 ареста по сигнали за организиране на прехвърляне на бойци в Сирия. Шефовете на контраразузнаването са загрижени, че малцина си дават сметка за фаталните последствия от пътуването до Сирия. Ето защо те насочват вниманието си изключително към жените, тъй като смятат, че те могат да въздействат на решението на техните близки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени