Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитални творби на Анди Уорхол бяха възстановени от компютърни специалисти

Снимка: Дневник
Непознати дигитални творби на бащата на попарта Анди Уорхол бяха открити в стари флопи дискове и възстановени от компютърни експерти от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, щата Пенсилвания, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
Около дузина картини на художника били записани на компютърни дискове през 1985-а година. Те изобразявали любимите на Уорхол сюжети като консервните кутии със супа от марката "Кембъл", автопортрети, банани и фотоси на Мерилин Монро и др. Компютърните експерти от университета "Карнеги Мелън", които възстановиха флопи дисковете, отбелязаха, че са стигнали до находката, след като в Ютюб било качено клипче, в което се виждало как през 1985-а година Анди Уорхол използвал компютър "Амига", за да сътвори дигитален портрет на певицата Деби Хари. Фен на Уорхол, художникът Кори Аркейнджъл, проследил клипчето през 2011-а година и започнал да разследва дали може да бъде открито някъде дигиталното изкуство на Уорхол. Проучването му го отвело до архивите на музея на Анди Уорхол в Питсбърг, където се натъкнал на няколко неотваряни флопи диска, останали от времето на художника. Те не били преглеждани, тъй като в музея не разполагали с достатъчно стари компютри, които да разчетат демодираните информационни носители. Аркейнджъл свързал хората от музея със специалистите от "Карнеги Мелън" в Питсбърг, които използвали технологията на ретрокомпютинга, за да възстановят съхранените образи.
Картините на Уорхол били поръчани от фирмата Commodore International за промоцията на нейния компютър от 1985-а г. Amiga 1000, припомня агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна