Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Сред задържаните в Украйна инспектори на ОССЕ няма българин

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи категорично потвърди, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи. От ведомството уточниха, че задържаните са военни инспектори, а не наблюдатели, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Руски медии съобщиха, че сред отвлечените има и българин.

Вчера украински медии информираха, че въоръжените сепаратисти в град Славянск, Източна Украйна, са задържали автобус с международни наблюдатели. Сред 13-те чужденци има германци, датчанин, представители на Чехия, Полша и Швеция. Според сепаратистите, в групата има украински шпонин. Провеждат се преговори за освобождаване на задържаните.

Украинските сепаратисти, които държат в плен международните наблюдатели, обвиниха пленниците, че са "шпиони на НАТО", предаде Франс прес. Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати "техните затворници".  В интервю за руска телевизия, цитирано от ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са "професионални военни" и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел "нормален разговор". 

Германското правителство работи по всички дипломатически канали за освобождаване на задържаните, каза германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ARD:

Сред 13-те инспектори са четирима германци, трима представители на Бундесвера и един преводач. Свързахме се със семействата им и беше важно да им съобщим, че, по свидетелства на очевидци, при задържането не е приложено насилие и не е имало стрелба. Важното сега е да се използват всички дипломатически канали, за да бъде освободен незабавно този екип и всички да са невредими.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че е разговаряла с датския си колега, тъй като сред задържаните има и наблюдател от Дания.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна