Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Имиграцията от България и Румъния към Германия се е покачила рязко от началото на тази година, пише германското списание Шпигел. Само през януари броят на пристигналите от двете източноевропейски държави се е увеличил с близо 10 000. Това е с 80% повече от предходната година, посочва анализ на Института за изследване на пазара на труда и заетостта. В повечето случаи българите и румънците, пристигащи в страната, са добре образовани и успяват бързо да си намерят работа.

В германското външно министерство е създаден кризисен щаб във връзка със задържането от проруски сепаратисти на група военни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сред които са трима германски военни и техният преводач, съобщава още Шпигел. В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер снощи е поискал Русия да се застъпи за освобождаването на задържаните, посочва Шпигел. Според австрийския Ди Пресе в групата на задържаните наблюдатели има още представители на Чешката република, Полша, Швеция и Дания.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини Русия, че се опитва да разпали нова световна война чрез политическа и военна окупация на неговата страна, пише британският вестник Скотсмън.

„Светът не е забравил Втората световна война, а Русия иска да започне Трета. Русия подкрепя терористите в Украйна и ние призоваваме международната общност да се обедини срещу руската агресия”, заяви Яценюк.

В съвместна операция на британските и австралийските военноморски сили беше задържана най-голямата пратка хероин по море, съобщи Дейли делеграф. Залавянето на 1 032 кг дрога било извършено в Индийския океан от австралийски военен кораб под британско командване, действащ в рамките на международна схема за борба срещу наркотрафика. Пазарната цена на задържания хероин е близо 170 милиона евро, допълва Дейли телеграф.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени