Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации не искат подмяна на паважа около "Руски паметник" с асфалт

Снимка: БГНЕС

Граждански организации в София не искат паважът около столичния площад "Руски паметник" да бъде подменен с асфалт. Според тях проектът за реконструкция не е преминал през обществено обсъждане. 

Анкетата, с която Столичната община се е допитала до гражданите, е била пусната след като проектът вече е щял да се изпълнява, казват от гражданските организации. За асфалтирането ще бъдат заделени 3 милиона лева от бюджета, което е по- скъпо, според тях. 

Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт изтъква и друго положително за паветата.

Тъй като създава дискомфорт на самите шофьори при движение с по-висока скорост, те съвсем несъзнателно се движат около разрешената за градски условия. Едно извинение, което се ползва, че нямало в България хора, които да разбират от редене на паваж, и заради това трябва да се асфалтират
От инициативата цитираха и отговор на еврокомисаря по околна среда, който припомня, че екологични съображения трябва да бъдат взети предвид при подобни проекти. 
Кристиян Димитров от дирекция "Транспортна инфраструктура" към общината обясни, че недоволството е прибързано, защото още не е приключила процедурата. 
Значи, има си в закона много процедури, които не са завършили, тези процедури продължават, включително зелена система, която е формирана, но все още не е завършила процедурата, включитено паметници на културата. Ние сме ремонтирали и други площади, които са паметници на културата и сме спазвали закона. И ще го спазим пак. Тази процедура спокойно може да бъде прекратена, а може да бъдат извършени корекции по отношение на пътната настилка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна